Rubin "The Hurricane" Carter

In onze vorige blog hadden we het over boksen als goede voornemen en zeiden we dat ook wij goede voornemens hebben. Een van deze goede voornemens is om elke maand in 2019 een “verhaal van de maand” te schrijven. In dit soort stukjes schrijven we over bijzondere persoonlijkheden uit de boks- en/of sportwereld.

 

Pitbull Boxing wil mensen inspireren om boksen te gebruiken als sport zodat mensen kunnen verbeteren op zowel fysiek als mentaal vlak. Veel mensen denken vaak dat deze sport om het fysieke vlak draait, maar tussen de oren moet het ook goed zitten. De voormalige Amerikaanse bokser Rubin “The Hurricane” Carter is zo’n persoon, hij overleed in 2014 aan de gevolgen van prostaatkanker. The Hurricane werd ten onrechte veroordeeld voor het plegen van een driedubbele moord. Hij had niets met deze moord te maken en zat 20 jaar onterecht in de gevangenis. Vanachter de tralies bleef hij vechten voor zijn onschuld en daarom besteden we vandaag aandacht aan hem en zijn bijzondere verhaal.

 

Rubin “The Hurricane” Carter (6 mei 1937 – 20 april 2014) was een bokser uit de Verenigde Staten. Hij begon zijn bokscarrière via het Amerikaanse leger om vanuit daar door te stomen tot de beste boksers ter wereld, in het middengewicht. De bokskampioen stond bekend om zijn overweldigende vechtstijl. Tijdens zijn bokscarrière bokste Carter 40 wedstrijden, 27 overwinningen (negentien knock-outs), hij speelde één keer onbeslist en verloor twaalf keer. 

 

“The Hurricane” werd in 1966 gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid bij een drievoudige moord. Deze moord werd hem in de schoenen geschoven omdat hij in een vergelijkbare auto reed als de overvallers die drie mensen vermoordden in een bar. Er wordt verteld dat een foute agent Rubin 'The Hurricane' Carter al haat sinds hij klein was, daarom arresteert hij de bokser op verdenking van de moorden. Hij werd veroordeeld tot levenslang, er wordt aangenomen dat deze veroordeling een racistische achtergrond had. The Hurricane bleef vechten voor zijn onschuld en schreef in de gevangenis een boek genaamd “The Sixteenth Round”. Dit boek werd geschreven in 1974. 

 

Ook Bob Dylan geloofde in zijn onschuld en maakte “The Hurricane” wereldberoemd, hij schreef een 8,5 minuut durend lied over Hurricane. Een groot netwerk geloofde in zijn onschuld, onder wie Muhammad Ali en Bob Dylan. De vrijlating liet echter nog tien jaar op zich wachten, maar in 1985 werd de bokser vrijgesproken. De rechter schreef dat de veroordeling gebaseerd was op racisme.

 

Nadat de Hurricane vrij kwam richtte hij een stichting op die zich in zou zetten voor mensen die onschuldig vast zitten. Daarnaast kreeg hij in 1993 een ere kampioenstitel van de World Boxing Council (WBC). Vervolgens werd in 1999 zijn levensverhaal verfilmd. Denzel Washington vertolkte de hoofdrol in de film: “The Hurricane”. Deze film was te zien op Netflix. We hebben het recent gecontroleerd en hij lijkt eraf gehaald. Hij is wel voor €9,99 te bestellen via bol.com.

Voor ons is dit verhaal zeker een inspiratie. Als je zoveel onrecht wordt aangedaan en je blijft toch zo sterk dan kunnen we alleen maar respect hebben. Daarom raden we de film zeker aan. Naast de mooie levensles is het ook simpelweg een leuke film!

 

Hieronder de trailer van de film en de korte versie van het lied dat geschreven werd over “The Hurricane”

 

Dit is het nummer van Bob Dylan over The Hurricane: