Mike Tyson Deel 1: "Iron Mike"

Bij Pitbull Boxing kijken we graag naar het leven van bijzondere bokser of andere persoonlijkheden. Een naam die zeker niet mag ontbreken is die van “Iron Mike”, oftewel Mike Tyson. Hij is en blijft de jongste wereldkampioen zwaargewicht ooit, hij was 20. Wat deed jij toen je 20 was?

 

Mike Tyson stond bekend om zijn meedogenloze vechtstijl die waarschijnlijk ontstaan is in de getto van Brooklyn. Hij groeide op in deze getto zonder vader en zijn moeder overleed toen hij 16 was, hierdoor raakte hij op het criminele pad en zat hij regelmatig vast. Het leven van Mike veranderde toen hij bokstrainer Constantine D’Amato tegen kwam. Mike zag in hem de vader die hij altijd gemist had, Constantine stimuleerde hem om het boksen serieus op te pakken. Als amateurbokser in die periode won Mike 21 partijen van de 24 die hij bokste.

 

Wat goed is, komt snel, daarom maakt Tyson al op 18 jarige leeftijd zijn professionele debuut. Hij vecht dan tegen Hector Mercedes (hier zijn nog beelden van op YouTube). Je ziet hier een enorm agressieve vechtstijl van Tyson, diverse hoeken gevolgd door uppercuts. Dit zal later ook altijd het handelsmerk van Tyson blijven. Na deze overwinning zijn Mike en zijn management hongerig en stellen ze de wereldtitel in het zwaargewicht als doel.

 

In het eerste jaar van zijn bokscarrière overlijdt de trainer van Mike, de trainer die voor hem als een vader was. Toch bokst Tyson door en na 27 opeenvolgende overwinningen mag hij vechten voor de wereldtitel tegen Trevor Berbick. Na 6 minuten mag Mike Tyson zichzelf al wereldkampioen noemen, de honger en agressie stoppen niet na deze titel. Diverse boksers dagen hem uit maar halen vaak de eerste bel niet. In vijf jaar tijd behaalt “Iron Mike” 37 overwinningen, waarvan 33 op knock out. 

 

Ondanks zijn ongelofelijke sportprestaties loopt het leven van Tyson niet echt op rolletjes. Hij heeft een slecht huwelijk, komt in opspraak voor diverse vechtpartijen in het uitgaansleven. Hij kan simpelweg de roem niet aan en zijn eerste verliespartij komt hierdoor steeds dichterbij. Begin 1990 verliest Tyson zijn titel tegen James Douglas, hierna gaat het snel bergafwaarts. Tyson wordt gearresteerd en in 1992 veroordeeld tot zes jaar onvoorwaardelijk en vier jaar voorwaardelijk voor verkrachting van de 18 jarige Desiree Washington. Tyson ontkende dat dit heeft plaatsgevonden maar werd toch schuldig bevonden en heeft uiteindelijk drie jaar vast gezeten.

 

Na deze periode pakt hij het boksen weer op en zal nog veel partijen winnen, maar zijn oude niveau zal hij nooit meer halen. In 2005 beëindigt hij zijn carrière na een verliespartij. In totaal bokste Mike 56 partijen waarvan hij er 50 won (44 op knock out) en 6 verloor. Hij verdiende ongeveer 400 miljoen dollar tijdens zijn carrière maar eindigde in de schulden omdat hij niet met geld om kon gaan. 

 

Wij van Pitbull Boxing hebben veel respect voor zijn carrière, ondanks zijn fouten en het Tyson onwaardige einde. Volgende maand gaan we verder over het leven van Mike Tyson na zijn bokscarrière. Hieruit blijkt dat ook dit deel van zijn leven veelbewogen is, en ieder mens kan van zijn leven leren. Je kunt hier alvast op vooruitblikken in deze documentaire: