Rudi Lubbers

Afgelopen maand zijn we ingegaan op “the greatest of all time”, Muhammad Ali. Ali wordt beschouwd als een van de beste boksers die we ooit gekend hebben. Tijdens het schrijven van de vorige editie kwamen we erachter dat er een Nederlander ooit tegen Muhammad Ali heeft gevochten. De naam van deze man is Rudi Lubbers. Dit vonden we interessant en daarom gingen we onszelf verdiepen in Rudi. Hij bleek zeker een interessant levensverhaal te hebben…

 

Rudi groeide op in de kermis wereld, zijn vader was kermisexploitant. Per toeval kreeg hij in de jaren 60 ooit is een boksles, hij bleek zoveel talent te hebben dat hij niet veel later Nederlands Kampioen zwaargewicht werd. Dit bleef hij acht jaar onafgebroken. In 1964 nam Rudi deel aan de olympische spelen waar hij meedeed in het halfzwaargewicht (tot 81 kilo), hier werd hij op punten uitgeschakeld in de eerste ronde. Vier jaar later deed hij het een stuk beter op de olympische spelen, dit keer deed hij mee in het zwaargewicht tot 91 kilo, hij bereikte de kwartfinales.

 

Rudi Lubbers is geen bekende naam voor veel Nederlandse boks fans, wij hadden tot een maand geleden ook nog nooit van hem gehoord. Hij staat gek genoeg ook niet bekend om zijn 8 Nederlandse kampioenstitels of deelname aan de olympische spelen. Rudi staat bekend om zijn partij tegen “the greatest of all time”, Muhammad Ali.

 

Maar hoe is die partij eigenlijk tot stand gekomen?

 

Toen Lubbers om de Europese titel aan het vechten was tegen Joe Bugner werd hij gezien door het management van Ali. Lubbers verloor de titelstrijd op punten, maar hij maakte wel indruk met zijn vechtstijl. Rudi Lubbers was niet erg groot als bokser en dat maakte hem interessant voor Ali. Ali had in 1971 namelijk zijn wereldtitel verloren aan de kleinere Joe Frazier, deze titel wilde Ali terug. Rudi Lubbers was in 1973 zijn ideale tegenstander in de voorbereiding op zijn revanche wedstrijd.

 

De partij werd in Jakarta gehouden, een thuiswedstrijd voor Ali omdat hij zich net tot de Islam had laten bekeren. 

Rudi vocht een geweldige partij. Hij raakte Ali een paar keer goed. Hij was de enige bokser die dat ooit voor elkaar kreeg samen met Ken Norton en Joe Frazier. Ali was namelijk zo beweeglijk, hij zei zelf vaak “Float like a butterfly, sting like a bee.” Rudi Lubbers bleef 12 ronden overeind en dat was een hele prestatie tegen Muhammad Ali.

 

Geweldige prestatie of niet, toch is hij als mens figuurlijk neergeslagen. Rudi Lubbers was als bokser zeer sterk maar werd in 1986 in Portugal gearresteerd en veroordeeld voor drugssmokkel. Deze veroordeling was gebaseerd op het contact dat hij had met een stel dat betrapt werd met hasj, terwijl hij het zelf nooit fysiek in handen heeft gehad. Toch moest hij acht jaar de cel in. Hij beweert tot op de dag van vandaag dat hij onschuldig is. Hij zocht destijds steun bij de Nederlandse autoriteiten, maar zonder succes. In 2009 kwamen er al berichten in de media dat Lubbers onder erbarmelijke omstandigheden leefden en op 27 januari 2019 bestede het televisieprogramma Andere Tijden Sport aandacht aan zijn partij tegen Muhammed Ali. 

 

De uitzending is hier te bekijken:

 

In de uitzending van andere tijden sport zie je hoe Rudi Lubbers in Bulgarije leeft onder erbarmelijke omstandigheden. Hierin praat hij over zijn leven, zijn bokstechnieken en het gevecht van zijn leven. Wij vonden het indrukwekkend om te zien hoe iemand die zo leeft, zo op kan leven tijdens een interview over boksen. 

 

“Rudi Lubbers bleef overeind in de ring, maar hij is door het leven geveld”

 

Gelukkig kwamen er vrij recent berichten in de media dat Rudi Lubbers terug is in Nederland en is herenigd met zijn kinderen en kleinkinderen. Wij van Pitbull Boxing wensen hem veel geluk en kunnen alleen maar respect hebben voor zijn vechtstijl en doorzettingsvermogen.