GET HIGH ON YOUR OWN SUPPLY

Verhaal van de maand, over Wim Hof.

 

Bij Pitbull Boxing willen we je naast onze te gekke bokshandschoenen ook wat meer bieden. Daarom gaan we één keer per maand in op een bijzondere persoonlijkheid waar we veel van kunnen leren. Dit keer gaan we het hebben over Wim Hof die niet zonder reden ook wel “The Iceman” wordt genoemd. Maar Wim Hof is helemaal geen bokser toch? Nee, Dat klopt! Maar we kunnen wel veel van hem leren. Professioneel MMA-vechter en kickbokser Alistair Overeem gebruikt bijvoorbeeld technieken van Wim Hof tijdens wedstrijden en trainingen. Wim Hof weet namelijk heel goed hoe hij het beste adem kan halen. Zo heeft hij ademhalingsoefeningen waarmee hij meer zuurstof naar zijn spieren kan krijgen. Hierdoor verzuren zijn spieren minder snel. Wellicht interessant voor jou, toch? Alistair en wij denken van wel. Daarnaast heeft Wim nog meer technieken waardoor hij nooit ziek wordt, beter slaapt en hij zijn autonoom zenuwstelsel en immuunsysteem kan beïnvloeden. Dit klinkt ongeloofwaardig, maar het is toch echt wetenschappelijk bewezen in 2010!

 

Allereerst, waarom zou een professioneel bokser als Alistair de technieken van Wim Hof gebruiken? Ons lichaam heeft simpelweg zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Je ademt altijd automatisch en denkt er nooit bij na, hierdoor kun je er juist zo makkelijk invloed op uitoefenen. We verzekeren je dat je er na dit artikel op gaat letten! Tijdens het boksen kun je zuurstof goed gebruiken. Adem daarom tijden het boksen altijd met je buik, hierdoor krijg je automatisch meer zuurstof binnen dan wanneer hoog in je borstkas ademt. 

 

Wanneer je meer lucht inademt, kun je natuurlijk ook meer uitademen. Jouw bokshandschoenen komen harder aan als je tijdens een stoot uitademt. Hoe meer lucht, hoe meer stoten je achter elkaar kunt doen. Je ademhaling is dus zeker van belang en zeker goed te trainen! 

 

Wim Hof traint drie belangrijke onderdelen die jij, net als Alistair Overeem, goed kunt gebruiken:

Ademhaling,

Mindset,

Koude training (Incasseringsvermogen / afweer).

 

Mocht je nog niet overtuigd zijn om de Wim Hof trainingen te volgen, hier wat prestaties van The Iceman:

 

In totaal 21 Guinnes World records,

1 uur en 52 minuten in een bak ijs staan, tot het nekje gevuld,

Een halve marathon rennen boven de poolcirkel op blote voeten,

Een volledige marathon lopen boven de poolcirkel, dit keer met sandalen maar wel gewoon in een kort broekje,

Langste afstanden zwemmen onder het ijs,

Aan één vinger hangen op 1500 meter hoogte,

Diverse hoogterecords bergbeklimmen, ook hier gewoon in zijn korte broek,

Diverse hitte testen doorstaan met een constante lichaamstemperatuur,

Een volledige marathon in de Namibische woestijn zonder water te drinken.

 

Dit lijstje klinkt vrij ongeloofwaardig maar het is toch echt waar. Wij willen het graag testen, want Wim zegt altijd: “Wat ik kan, kan iedereen”. Dus voor ons zeker het proberen waard.

 

Maar wie is Wim Hof “The Iceman” nou?

 

Zoals je hierboven al gelezen hebt is Wim Hof een zeer bijzonder mens die bijzondere prestaties kan leveren. The Iceman is geboren in 1959 en groeit op in Sittard, met zeven broers en twee zussen. Al in zijn eerste levensjaren voelt Hof zich aangetrokken tot kou. Op zijn zevende was Hof op een strenge winter nacht uit bed geklommen en voelde zich sterk aangetrokken tot het witte landschap. Hij sloop naar buiten en ging in de sneeuw verder slapen. Als zijn buurman hem toen niet gevonden had, was hij vermoedelijk onderkoeld geraakt en wellicht doodgevroren.

 

Ook leest de jonge Wim hof boeken over yoga, godsdiensten en meditatie. Deze interesse wordt gewekt door zijn oudere broer die na verre reizen in het Midden-Oosten terugkwam met bijzondere verhalen. 40 jaar geleden was zo’n reis door het Midden-Oosten natuurlijk heel bijzonder, bijna niemand deed het.  Zijn broer was zowel fysiek als mentaal veranderd en Wim Hof keek op tegen zijn oudere broer. Diezelfde broer had een energie en een vrolijkheid waar hij nieuwsgierig naar was. Daarom ging Hof naar de plaatselijke bibliotheek en leerde over hindoeïsme en boeddhisme.

 

De bezoekjes aan de katholieke kerk gebruikte Hof om te letten op zijn ademhaling in plaats van te luisteren naar de teksten van de kerk. Hij leerde zichzelf Yoga met studieboeken. Hof is dan pas tien jaar oud en gaat met frisse tegenzin naar school. Hij wil leren door te ervaren en niet door te studeren wat hij moet van school.

 

Hof besluit op zijn zeventiende te stoppen met school en gaat in India op zoek naar spirituele verdieping. Hij wil leren waar het leven echt om gaat. Hof maakte indruk in India bij mensen die hij ontmoette. Zo ging hij dagelijks zwemmen in de Ganges en hij kon ook naar de overkant zwemmen, ondanks de harde stroming. Hof heeft een bijzondere ervaring in de Ganges, op de plek waar de rivier tussen de bergen uitmondt in watervallen. Hij ervaart rust, een enorme kracht en behoefte om zich in de gevaarlijke waterval te storten. Dit doet hij dan ook. Na de vermoeide zwempartij gaat hij onder de machtige waterval staan en laat het koude water op zijn lichaam vallen.

 

Dit is voor Hof een bijzondere gewaarwording, sindsdien houdt hij van ijskoud water.

 

Wim Hof is tot dit punt dus nog maar 17 jaar oud. In zijn leven zullen nog veel bijzondere dingen gebeuren. Over Wim Hof is een boek geschreven door Koen de Jong;"Koud kunstje". In dit boek vertellen ze over het ontstaan van de WHM (=Wim Hof Methode), de levenservaringen van Wim, de prestaties van hem en zijn volgelingen. Ook wordt er in het boek uitgelegd dat iedereen de methode van WIm Hof kan gebruiken. De GRATIS thuis uit te voeren oefeningen van Wim hebben al veel mensen geholpen. Het mooiste voorbeeld van zijn succes vinden wij de Kilimanjaro.

Kilimanjaro.

 

Wim kreeg op latere leeftijd de behoefte om zijn methode te bewijzen. Zo roept hij vaak: “Wat ik kan, kan iedereen”, “A cold shower a day, keeps the doctor away” en “Get high on your own supply”.

 

Maar hij wil bewijzen dat zijn methode werkt en daarom komt hij op het idee om de Kilimanjaro te beklimmen. De Kilimanjaro is een berg in Tanzania en de top ligt op een hoogte van 5895 meter. De berg is geliefd bij goed getrainde bergbeklimmers. Zij doen er gemiddeld zes dagen over om de top te bereiken. De ijle berglucht op deze hoogte zorgt ervoor dat mensen er zes dagen over doen.

 

Hof wil graag laten zien dat mensen meer kunnen dan dat ze zelf voor mogelijk houden. Om de prestatie extra kracht bij te zetten wil hij de berg beklimmen in 48 uur met een groep van 26 personen. Kenners achten de inzet van 48 uur met zo’n grote groep onmogelijk, zeker wanneer ze horen dat er een aantal mensen van de groep lijdt aan ziektes als; MS, de ziekte van Crohn, reuma of kanker. Om er nog een schepje bovenop te doen, de groep heeft ook geen klimervaring. Op Wim Hof na dan natuurlijk.

 

Lokale gidsen vinden het geen goed idee en willen op het laatste moment afhaken. Maar Wim is overtuigd, hij heeft deze groep getraind. Ze kennen zijn ademhalingsoefeningen en hebben zich voorbereid met koude trainingen, dus ze mogen gaan.

 

Ze starten vanaf een klimmers hut op 3705 meter hoogte. De temperatuur ligt hier op 3 graden celsius. Van de 26 personen leiden er dus een aantal mensen aan een chronische ziekte, zij moeten dus in 48 uur de top halen. Vanaf dit startpunt stelt Hof voor om de kleren uit te doen en alleen verder te gaan op bergschoenen en een korte broek. De kou in combinatie met zijn ademhalingsoefeningen, dat moet het gaan doen.

 

De ademhalingsoefeningen bestaan uit: Diep in, langzaam en rustig uit. Dit houden ze consequent aan en zo voorkomen ze hoogteziekte. Om de hoogteziekte te voorkomen moeten ze ook ‘s nachts uit bed om gecontroleerd te ademen.

 

Tot ieders verbazing halen 24 van de 26 mensen de top van 5895 meter. Op de top is het die dag -15 graden celcius. De groep had geen klimervaring, een gedeelte was ziek en ze deden het binnen 48 uur. De prestatie is niet te bevatten. 

 

Mensen vragen zich af hoe dit kan en de prestatie bereikt ook de media in Nederland. Hof legt in de media uit dat deze mensen dit kunnen door zijn ademhalingsoefeningen, koudetraining en hun mindset. 

 

Wil je net als ons meer weten over Wim Hof en zijn methode? Dan kun je dit lezen in het boek van Koen de Jong: "Koud kunstje". Je leest hier ook de wetenschappelijke onderdelen van de methode, interviews met mensen die de Kilimanjaro op zijn geklommen en nog veel meer.

 

Volgens ons is Wim Hof een echte Pitbull. Wij zijn ook begonnen met de ademhalingsoefeningen en de koude training. Echter zouden wij natuurlijk niet de Kilimanjaro beklimmen in alleen onze korte broek, wij houden graag onze bokshandschoenen aan.